Energielabels

Een slecht energielabel leidt tot een lagere huizenprijs

Het is bekend dat de energiekosten het afgelopen jaar exponentieel zijn gestegen. Dit zorgt voor grote problemen voor zowel particulieren als bedrijven. Den Haag besloot enige tijd geleden de pijn te verzachten. Vanaf 2023 gelden er prijsplafonds voor gas en elektriciteit. Ik heb lang op deze bovengrens prijs gelet. Ook op de woningmarkt worden energiekosten steeds belangrijker. Tegenwoordig merken we dat energiezuinige woningen veel makkelijker te verkopen zijn en duurder geprijsd zijn dan woningen die nog niet (goed) duurzaam zijn. Dit is logisch en het is erg belangrijk om bij de aanschaf goed op de energielabel woning te letten.

Maximum prijs

Daarom komt er in 2023 een prijsplafond en weet iedereen in Nederland waar hij aan toe is. Er moet (terecht) rekening worden gehouden met het verbruik. Prijsplafonds gelden alleen voor gemiddeld verbruik.

Dit betekent dat het maximale maand plafond geldt voor:

1.200 m3 gas voor 1,45 euro

2.900 kWh voor € 0,40

Totaal 241 euro

Kan iemand rustig denken dat de elektriciteits- en gasprijzen na 2023 weer zullen dalen? Ik acht de kans groot dat de gas- en elektriciteitsprijzen de komende jaren hoog blijven. Sterker nog, we verwachten helemaal niet dat de prijzen in 2021 terugkeren.

Dat betekent dat iedereen in de toekomst (aanzienlijk) voor energie gaat betalen. We hebben nu een energiemaatschappij die € 3,50 voor gas en € 1,30 voor elektriciteit rekent. Zelfs met hetzelfde gebruik als hierboven, zullen de maandelijkse kosten aanzienlijk variëren.

1.200 m3 gas voor 3,50 euro

2.900 kWh voor 1,30 euro

€ 665 totaal

Voor veel huishoudens betekent alleen al € 400 extra per maand aan nutsvoorzieningen besparen elders. Of een flinke verhoging.

Koop een huis? Check het energielabel!

Starters en verhuizers die in 2023 een huis kopen, moeten rekening houden met toekomstige energiekosten. Het is belangrijk om een ​​woning te kopen met een zo hoog mogelijk energielabel.

Nederland kent energielabels van A tot en met G. Tegenwoordig is nieuwbouw altijd label A. Bestaande woningen met energielabels E, F en G worden steeds minder aantrekkelijk. Met andere woorden, minder mensen zullen deze woningen kopen/kopen omdat hun energierekening hoger zal zijn. Wie een niet-duurzame of niet-duurzame woning koopt, moet meteen fors investeren in duurzaamheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *