Duurzaam

Handige tips om duurzamer te eten

Duurzaamheid is een belangrijk thema. Ook jij kan je steentje bijdragen. Door goed op je eten te letten bijvoorbeeld. In deze blog vind je handige tips hoe je duurzamer en meer bewuster met voedsel om kunt gaan. 

1. Eet minder vlees.

Met stip op nummer 1. Het is niet anders. Aan het eten van vlees zitten zoveel nadelen dat consumptie ervan eigenlijk onverantwoord is. Nadelige aspecten van vlees eten zijn o.a.:

  • dierenwelzijn: dieren zijn vaak een consumptiegoed en worden vaak ook zo behandeld.
  • gezondheid: kans op overgewicht, verhoogd cholesterol, kanker.
  • milieubelasting door veevervoer, mest en ontbossing.

Het eten van vlees zorgt in Nederland voor meer CO2-uitstoot dan het autoverkeer. Wil je niet meteen vegetariër worden vermijd dan bij voorkeur geïmporteerd vlees, dit belast het milieu het meest en kies voor biologisch vlees, de dieren hebben dan in elk geval een dierwaardig leven gehad.

2. Eet groenten van het seizoen.

Asperges in september? Aardbeien in december? Vroeger was het ondenkbaar maar tegenwoordig ligt alles gewoon in de schappen. Deze producten kosten veel energie. Ze komen ofwel uit een ver warm buitenland of uit een kas. Een tomaat uit Spanje kost, vanwege het vervoer naar Nederland, 3 keer zoveel energie als een Nederlandse seizoen tomaat. Een tomaat uit een verwarmde kas kost zelfs 10 keer meer energie. Kassen worden overigens wel in rap tempo energiezuiniger. Voorlopig kun je beter groenten eten die vers van het land komen. Geniet van de Nederlandse seizoenen en de rijkdom aan seizoensgroenten. Het is veel goedkoper en je kunt weer echt uitkijken naar de eerste aardbeien. Heerlijk!

3. Eet producten uit de regio.

Voedsel wat in Nederland geproduceerd is hoeft niet per vliegtuig of vrachtauto uit een ver land geïmporteerd te worden. Meestal staat het land van herkomst op de verpakking. Vind je het lastig om producten uit je eigen omgeving te eten? Overweeg dan eens een lokale maaltijdbox. Op Maaltijdboxchef.nl kan je eenvoudig alle beschikbare foodboxen vinden en vergelijken

4. Gooi geen eten weg.

In Nederland wordt 10% van het eten weggegooid. Het is te lang bewaard en bedorven of er is te veel van gekocht en gekookt. 10% weggooien betekent ook 10% meer energieverbruik, 10% meer bestrijdingsmiddelen en 10% meer verpakking. Per persoon verdwijnt zo 150 euro per jaar per persoon in de vuilnisbak. In 10 jaar gooit een gezin met twee kinderen dus 6000 euro weg. Wil je minder eten weggooien koop en kook dan op maat en bewaar voedsel zorgvuldig. Vertrouw de houdbaarheidsdata niet klakkeloos maar ruik, proef en kijk ook om in te schatten of een product nog eetbaar is. Bij twijfel: weggooien! Bekijk ook 7 tips om voedselverspilling te voorkomen van het Voedingscentrum

5. Koop biologisch eten.

Biologisch voedsel is gekweekt met respect voor mens, dier en milieu. Er zijn geen bestrijdingsmiddelen voor gebruikt en dieren hebben een beter leven dan in de ‘gangbare’ veeteelt. Insecten worden bijvoorbeeld bestreden met sluipwespen in plaats van pesticiden. Toch is volgens sommige deskundigen biologisch niet altijd beter voor milieu en gezondheid. 

Milieuvriendelijk eten, 30 tips die je direct kunt toepassen

  1. Eet minder vlees.
  2. Eet groenten van het seizoen.
  3. Eet producten uit de regio.
  4. Gooi geen eten weg.
  5. Koop biologisch.
  6. Eet meer groenten en fruit.
  7. Deze zijn gezond en weinig milieubelastend.
  8. Gebruik een groente- en fruitkalender.
  9. Wees matig met diepvriesproducten.
  10. Kies voor Fair Trade producten.
  11. Drink water uit de kraan.
  12. Koop vis met een keurmerk. Het meestgebruikte keurmerk is dat van Marine Stewardship Council (MSC). Als je dit internationale keurmerk ziet weet je dat de visstand en de natuur geen schade zijn aangebracht. Kijk op goedevis.nl
  13. Doe geen boodschappen als je honger hebt. Je koopt dan meestal te veel.
  14. Maak een boodschappenlijstje en houd je hieraan.
  15. Controleer de houdbaarheidsdata.
  16. Vermijd omvangrijke verpakkingen.
  17. Sommige producten zijn driedubbel verpakt of de verpakking is veel te groot voor het product. 
  18. Groenten en fruit hoeven niet altijd verpakt te worden, plak de prijssticker direct op de banaan of bloemkool. Kleine porties vergen in verhouding meer verpakkingsmateriaal dan grote.
  19. Koop rechtstreeks van de markt of boerderij. Rechtstreeks vers van de boer kopen voorkomt verpakkingsmateriaal en vervoer, tenzij er speciaal met de auto naar toe rijdt.
  20. Neem een groente-abonnement bij een biologische winkel. Haal zo elke week een verrassingspakket biologische groenten van het seizoen.
  21. Haal je eten in de buurt bij niet te veel winkels. Zo beperk je je reiskilometers en houd je meer tijd over.
  22. Haal boodschappen op de fiets. Zorg voor een goede fiets met royale afneembare fietstassen dan kun je meer boodschappen vervoeren dan je denkt.
  23. Leg gekoelde en bevroren producten het laatst in je winkelwagen en breng ze zo snel en koel mogelijk naar huis.
  24. Laat bevroren producten ruim van te voren ontdooien in de koelkast.
  25. Meet bij het koken de juiste porties af.
  26. Kook met een deksel op de pan en bespaar zo 50% energie.
  27. Schakel elektrische kookplaten 5 minuten eerder uit. Ze blijven nog een poosje heet.
  28. Een magnetron gebruikt veel minder energie dan een oven.
  29. Zet de vaatwasser pas aan als hij vol is.
  30. Composteer je etensresten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *